Laguna - Bukmarker - Violeta Orešković Ćurčić: Moja „Čarobna kuhinja“ ili optimizam vreba iz tanjira - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Violeta Orešković Ćurčić: Moja „Čarobna kuhinja“ ili optimizam vreba iz tanjira

„Ništa nije zabranjeno! Treba samo gledati napred, uložiti malo truda u učenje i 'poznavati' hranu koja se jede. Tako svi pazimo na svoje zdravlje“, kaže Violeta Orešković Ćurčić, autor kuvara „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom i sve one koji žele zdravo da se hrane“.
 
Ovaj nesvakidašnji kuvar na našem tržišu u izdanju Lagune u knjižarama se pojavio početkom aprila tačno na desetogodišnjicu objavljivanja prve „Čarobne kuhinje“,  i posle 20 istoimenih knjiga u izdanju autorke. „Čarobna kuhinja“ je treći kuvar koji je Laguna izdala, a prvi posvećen ishrani osoba sa dijabetesom. Glavni kuvar „Čarobne kuhinje – lakše sa dijabetesom“ je beogradska slikarka, inženjer Violeta Orešković Ćurčić koja je na ovaj način želela da pruži prakičnu pomoć osobama sa dijabetesom.
 
Praznik za sva čula
 
„Kuvar ima 100 recepata i predstavlja izbor jela koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, a ponešto ima i za one koji vole da probaju i nešto van naših prostora. Sve namirnice koje se koriste u receptima mogu da se kupe u našim prodavnicama i na pijacama“, objašnjava Violeta.
Kada otvorite kuvar dobrodošlicu će vam poželeli tanjir sa supom i raznobojnim povrćem, mafini sa tikvicama, rižoto sa pečurkama, moskva šnit torta, šne-nokle… Poželećete da zakoračite u jedan novi kulinarski novi svet, svet zdrave hrane.
 
Maštovito dizajniran, sa pregršt korisnih informacija i fotografijama jela koje su nastale na Violetinom trpezarijskom stolu, ovaj kuvar poručuje da hrana za osobe sa dijabetesom nije ni posebna, ni specijalna, a ponajmanje dosadna i jednolična.
„Kada ljudi skuvaju jelo po mom receptu dobiće baš ono što je na slici“, dodaje Violeta.
 
Izbalansirani jelovnik za 7 dana
 
„Čarobna kuhinja“ ima i edukativnu dimenziju. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela, a prvi put se kod nas precizno iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o gligemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam.
Ovi podaci dragoceni su i svakome ko želi da smanji telesnu težinu, unapredi mentalnu i fizičku kondiciju, osnaži osećaj zadovoljstva životom. Violeta Orešković Ćurčić objašnjava da bi recepti bez tih tabela bili isti kao i svi drugi recepti.
 
„Na kraju kuvara nalazi se jelovnik izbalansirane ishrane za 7 dana. Napravljen je od jela koja se nalaze u ovom kuvaru, a vodila sam se onim što je važno za osobe sa dijabetesom a to su glikemijski indeksi jela i glikemijsko dnevno opterećenje organizma šećerom, odnosno uglenim hidratima. To ima veliki značaj i za one koji drže dijetu. Glikemijsko opterećenje ne treba da pređe 100 u toku dana, a u mom predlogu dnevnih obroka se kreće između 60 i 70“, priča autorka kuvara.
 
Odakle Violeta u ovoj priči?
 
„Godina 2007. za moju porodicu bila je po mnogo čemu posebna. Moj sin je završio gimnaziju i upisao fakultet koji je želeo, intenzivno je igrao odbojku, ja sam se sve više bavila slikanjem, a životni saputnik nam je iznenada postao dijabetes. Sin ga je dobio u dvadesetoj godini. Bio je aktivan sportista, bez viška kilograma. Dijabetes je pao s neba u naš život. I u moju kuhinju…“, priča Violeta.

„Zbog toga sam počela da se bavim ishranom i da prilagođavam jela, koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, osobama sa dijabetesom. Ubrzo sam shvatila da razlike gotovo i da nema i da osobe sa dijabetesom, uz odgovarajuću terapiju, mogu da jedu isto što i svi oni koji žele zdravo da se hrane.

Recepte sam, 2009. godine, počela da objavljujem na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije, a zatim su dobri rezultati koje je imao moj sin privukli pažnju njegove doktorke i njenih kolega. 'Čarobnu kuhinju' su počeli da daju pacijentima, kao praktičnu pomoć pri spremanju svakodnevnih obroka. U nekim našim bolnicama pojedini obroci pripremaju se po mojim receptima.“
 
„Čarobnu kuhinju“ možete zapratiti i na facebook-u, YouTube kanalu i na Instagramu:

www.carobna-kuhinja.com
www.youtube.com/user/Violetaoreskovic
https://www.facebook.com/carobnakuhinjalaksesadijabetesom/
https://www.instagram.com/carobna_kuhinja/
 
Piše: Gordana Radisavljević-Jočić
Izvor: MediaSfera


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o podršci studentima i prosvetnim radnicima laguna knjige Obaveštenje o podršci studentima i prosvetnim radnicima
23.01.2025.
Laguna i Delfi oduvek su se borili za pravdu, slobodu mišljenja i govora. Stajali smo uz svoje pisce i kada to nije bilo lako. Sada je naša podrška potrebna i studentima i prosvetnim radnicima koji se...
više
marko vidojković o povredama na radu i dalje radim ono što želim, pa samim tim sve što radim vredi laguna knjige Marko Vidojković o „Povredama na radu“: I dalje radim ono što želim, pa samim tim sve što radim vredi
23.01.2025.
„Zahvaljujući njihovoj maloumnosti, mene su gledali i slušali milioni na njihovim televizijama, kako izgovaram ono što oni nikada ne bi smeli, a dobrim delom misle. Da su iole razmišljali o potencijal...
više
ljiljana šarac porodica je najsigurnije uporište i utočište laguna knjige Ljiljana Šarac: Porodica je najsigurnije uporište i utočište
23.01.2025.
„Godina 2024. za mene je bila u mnogo čemu otrežnjujuća. Pokazala mi je da ne zavisi sve od mene, ma koliko se upinjala i trudila da planove i želje ostvarim. Naučila me je da ne moram da dobijem onol...
više
prikaz romana dve mice i novi beograd na mladima svet ostaje laguna knjige Prikaz romana „Dve Mice i Novi Beograd“: Na mladima svet ostaje
23.01.2025.
Mirjana Đurđević, autorka knjige „Dve Mice i Novi Beograd“ (Laguna, 2024), kaže da je mnogo uživala pišući ovaj roman i da joj je bilo žao kada je rukopis završila. Kao čitalac, osećala sam tu životnu...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.