Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu

Ovaj naučni pregled istražuje i objašnjava ono što je poznato o mikrobiološkoj zajednici koja živi unutar našeg tela i ukazuje na sve ono što još treba da naučimo o njoj.

U ovom dobrodošlom protivotrovu na pojednostavljene „ojačajte svoje zdravlje probioticima“ knjige i članke koji se predstavljaju kao nauka (ali uglavnom služe trgovini), Alana Kolin se usudila da ispriča prljavu istinu o onome što nauka stvarno zna, kao i istinu o onome što se još ne zna o mikrobima koji žive unutar nas, koji žive sa nama i koji su na svaki način postali deo nas. Autorka je evolutivni biolog sa nekoliko različitih diploma, i, sledstveno tome, sasvim je jasno da je ekspert u svom polju istraživanja. Srećom po čitaoce, ona je i iskusan naučni pisac, pa sa lakoćom prenosi priče iz svog iskustva sa ekspedicija po kišnim šumama, kao i detalje analize rezultata kompleksnih laboratorijskih eksperimenata. Sasvim lepo balansira između ove dve krajnosti, iako je njen glavni naglasak, naravno, na naučnim saznanjima. Ono što čini ove, korak po korak detaljno objašnjene rezultate eksperimenata fascinantnim, jeste njen stil. Kolinova uvek objašnjenja pojednostavljuje tako da budu razumljiva čitaocu, pričajući, na primer, priču o hrabroj majci koja je zbog svog deteta istražila moguće bakterijske uzročnike autizma. Autorka se nijednog trenutka ne zadovoljava time da nam jednostavno iznese rezultate objašnjenog eksperimenta ili dobijene podatke. Na primer, umesto da iznese logičan zaključak o tome da su povećana svetska potrošnja masnoće i šećera direktno doveli do epidemije gojaznosti u zapadnom svetu, ona prelazi granicu i pita se da li je problem možda u tome šta jedemo ili, tačnije, šta ne jedemo. Ako su već mast i šećer zamenili hranu pogodnu za naše mikrobe, kao što je povrće sa visokim stepenom vlakana, Kolinova primećuje da je sasvim izvesno da se i biom u našem telu takođe promenio. Kakav uticaj to ima na našu prosečnu težinu? Autorka nijednog trenutka ne tvrdi da je otkrila odgovore za savremene zdravstvene problem, ali ističe da su to odgovori do kojih je za sada došla. Nesumnjivi putokaz u pravcu koji vodi do pravih odgovora.

Sve što ste želeli da znate o mikrobima ali ste se plašili da pitate.

Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
akcija 2 za 1 male lagune pronađi omiljenu knjigu i drugu dobijaš za dinar  laguna knjige Akcija „2 za 1“ Male Lagune: Pronađi omiljenu knjigu i drugu dobijaš za dinar!
17.07.2025.
Lepa vest za čitaoce Male Lagune! Kupovinom jedne knjige na akciji, drugu jeftiniju dobijate za 1 dinar! Akcija važi od 9. do 29. jula 2025. u svim Delfi knjižarama i na sajtovima laguna.rs i d...
više
veličanstvena akcija 5 za 999 samo na laguninom sajtu laguna knjige Veličanstvena akcija „5 za 999“ samo na Laguninom sajtu
17.07.2025.
Ljubitelji knjiga, Imate razlog za radost! Pokrenuli smo specijalnu akciju „5 za 999“ koja važi isključivo na laguna.rs i traje od 2. do 31. jula 2025. „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladim...
više
spremni za nova znanja do 75 popusta na odabrane rančeve, pernice i školski pribor laguna knjige Spremni za nova znanja! Do 75% popusta na odabrane rančeve, pernice i školski pribor
16.07.2025.
Posebna radost za sve školarce jeste opremanje za novi početak školske godine u septembru! A novi početak biće zabavniji i lepši uz kvalitetan školski pribor i rančeve. Zato smo organizovali neverovat...
više
produžite životni vek i poboljšajte kvalitet život razgovor o knjizi nadživeti nauka i umetnost dugovečnosti 16 jula laguna knjige Produžite životni vek i poboljšajte kvalitet život – Razgovor o knjizi „Nadživeti: Nauka i umetnost dugovečnosti“ 16. jula
16.07.2025.
U sredu 16. jula u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC održaćemo još jednu tribinu u okviru serijala „Razgovor s povodom“. Ovoga puta biće reči o knjizi „Nadživeti: Nauka i umetnost dugo...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.