Ugledni srpski novinar, urednik, publicista i pisac Dušan Veličković predstavio je svoju novu knjigu „Sva lica sveta“ u Delfi Caféu u SKC-u.
O biografijama slavnih pisaca i njihovim razmišljanjima razgovarali su urednik Dejan Mihailović, pisac Mario Liguori, slikarka Maja Majolinica i autor Dušan Veličković.
Dejan Mihailović je istakao da se ova knjiga ne može jasno žanrovski definisati, jer pored elemenata intervjua u njoj ima putopisa, eseja, zapisa, i to je sve „izmešano“ da bi se dobili neobični portreti najpoznatijih svetskih autora, nobelovaca, pisaca bestselera koji su pristali da razgovaraju i druže se sa Veličkovićem na skoro svim kontinentima sveta od Nujorka do Seula, od Londona do Moskve, Rima, Pariza...
Mario Liguori, italijanski pisac, rekao je da mu je Veličković uzor čiji stil je opisao kao „balkanski blend“ koji u pušačkom žargonu označava sam vrh kvaliteta duvana. Liguori je primetio da se i u ovoj knjizi može prepoznati karakterističan način pisanja ovog autora, koji je koristio za pisanje fikcije prevedene na italijanski i koja je tamo izuzetno popularna.
Autor je rekao da se trudio da knjiga ne bude suviše ozbiljna niti dosadna, jer to danas čitaoci neće da „progutaju“, ali da ipak na zanimljiv način prenese važne poruke i piše o bitnim temama.
„Moja ambicija je bila da dostignem ravnopravan položaj u tim razgovorima iako mi nije bila potrebna neka priprema pošto sam birao sagovoronike čija sam dela čitao, gledao ili slušao, jer sam im se iskreno divio“, istakao je Veličković.
On je podvukao da se trudio da sagovornike navede da pričaju o temama koje prati i koje ga zanimaju već više od tri decenije, a kao glavni lajtmotiv je naveo slobodu u svim vidovima, od lične do stvaralačke.
Publika je nakon zvaničnog dela promocije imala priliku da u Novom prostoru SKC-a vidi izložbu portreta koji su korišćeni kao ilustracije u knjizi „Sva lica sveta“. Slikarka Maja Majolinica uradila je portrete svih 25 junaka ovog nesvakidašnjeg literarnog hibrida, kao i lik autora i svoj autoportret.
Fantastičan koktel za sve prisutne pripremio je restoran Freska. Svi posetioci uživali su u gastronomskom doživljaju dobrih vibracija italijanske i srpske kuhinje. Neodoljive ukuse sira sa Stare Planine i iz Nacionalnog parka „Đerdap“ upotpunili su otmena nota kabernea i domaća rakija.