Laguna - Bukmarker - Opremite se alatom za uživanje u vinu: „Bleferski vodič – vino“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Opremite se alatom za uživanje u vinu: „Bleferski vodič – vino“

Automehaničaru su potrebni određeni alati kako bi popravio automobil, a isti je slučaj i sa degustatorom vina ili somelijerom, što ćete i vi postati kada pročitate ovaj vodič za vino. Prvi i osnovni alat uvek nosite sa sobom: vaš nos! Ovaj alat vam je uvek pri ruci i pomoći će vam da razlikujete određene mirise i vina, a objašnjeno je i od kolike vam je koristi čulo ukusa. Zatim, kako biste otvorili čvrsto zatvorenu flašu vina, potreban vam je vadičep. Trebalo bi da izbegavate: loptaste, višeslojne, sa duplim ručkama ili one na vakuum. Za šta da se odlučite? Ponekad je najbolje ono najjednostavnije. Uverite se da vadičep ima dobar odvijač i čvrstu dršku. Šta vam još treba? Ne bi trebalo da pijete iz flaše, razumljivo je da bi čaša bila korisna, jer ne utiče na ukus kao kožni mehovi, metalni pehari ili plesne cipelice. Važno je da treba da vidite šta pijete! Ali, postoji upozorenje za blefere: pročitajte stranu 22 da saznate više o čašama, na koje bi trebalo obratiti pažnju i koje su, pored bokala, podruma, skladišta i kontrole temperature, odlični alati za degustaciju.
 
Pogodite šta: degustacija i ispijanje potpuno su različite stvari. Prvi korak: sipajte malo vina, tek da napunite četvrtinu čaše i obavezno nabacite ozbiljnu facu. Ako je u pitanju crveno vino, nagnite ga ili držite naspram bele površine. Držite čvrsto stopu čaše i zavrtite je u smeru kazaljke na satu ili suprotno, ali ne u oba smera istovremeno. Kada ga promešate, spremni ste da ga onjušite i tek posle ovih koraka smete da ga probate. Stranice 31-34 objašnjavaju kako se pravilno degustira, vrti i pije vino, a i kako ljubitelji vina razgovaraju. Svi žele da zvuče kao da znaju o čemu govore, bilo to vino ili neka povezana tema, kao što je govor vinopija, izgled ili boja, miris, opisivanje vina i poznavanje kiselosti, slatkoće, suvoće, balansa, tanina (koji je konzervans iz ljuske, semenki i stabljika grožđa i nalazi se uglavnom u crvenom vinu). Zatim, autori dele komentare o ukusnim notama voća, tela vina i uopštene, koje možete da upotrebite kako biste učestvovali u razgovoru i zvučali kao znalac. Bleferi nastavljaju jer su samo dotakli vrh grožđanog brega i ima još mnogo toga da se nauči. Verovali ili ne, ja ne pijem vino, niti alkohol uopšte, ali volim kada drugi ljudi na večeri ili u restoranu misle da znaju da piju. Ova knjiga je sjajna i pomoći će mi da se uključim u razgovor. Mogao bih sve da ih iznenadim!
 
Preuzeto sa: goodreads.com
 Prevod: Đorđe Radusin



Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
ljubica arsić za knjigu moramo uvek da imamo vremena laguna knjige Ljubica Arsić: Za knjigu moramo uvek da imamo vremena
15.07.2025.
Tokom leta i godišnjih odmora podrazumeva se da više čitamo knjige. Međutim, da li u vreme mobilnih telefona i kompjutera uopšte stižemo da čitamo? Književnica Ljubica Arsić, u intervjuu za Jutanji pr...
više
dermot o liri odgovara na pitanja (mladih) čitaoca laguna knjige Dermot O’Liri odgovara na pitanja (mladih) čitaoca
15.07.2025.
Serijal o Toto nindža-mački sjajan je za decu stariju od sedam godina. Napisao ga je popularni voditelj Dermot O'Liri, a ilustrovao Nik Ist, čije radove čitaoci prosto obožavaju. Totine av...
više
prikaz romana mesta prelaska između gvozdenog doba i savremenosti laguna knjige Prikaz romana „Mesta prelaska“: Između Gvozdenog doba i savremenosti
15.07.2025.
Roman „Mesta prelaska“ prvi je deo serijala britanske autorke Eli Grifits (1963) o forenzičkoj arheološkinji Rut Galovej. Ona je žena u kasnim tridesetim godinama, koja živi povučeno u kolibi na ivici...
više
prikaz romana biblioteka cenzora knjiga (s)misli svojom glavom laguna knjige Prikaz romana „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
15.07.2025.
Raspravljati o tome šta je a šta nije distopija u književnosti pomalo je nezahvalno ovih dana, kada se i ono što nam se dešava pred očima može okarakterisati kao nešto što deluje nezamislivo. Ipak, ba...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.