Laguna - Bukmarker - Nazdravite uz Zoru Nil Herston - Knjige o kojima se priča
Sajamski dani - Besplatna dostava na teritoriji Srbije
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nazdravite uz Zoru Nil Herston

Koktel „Zora Nil Herston“

6 listova bosiljka
2 naseckane jagode
¼ čašice običnog sirupa za koktele *
2 čašice burbona

Dekoracija: grančica bosiljka

Sjedinite u čaši bosiljak i jagode sa običnim sirupom za koktele. Napunite čašu drobljenim ledom i dodajte burbon. Promešajte i dodajte još leda. Ukrasite i poslužite sa slamčicom.

* Običan sirup za koktele:

Malu šerpu u koju ste sipali ½ šolje (120 ml) vode i ½ šolje (100 g) šećera stavite na laganu vatru i mešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte aromu po ukusu i ostavite da se ohladi. Ovaj sirup se može čuvati u frižideru nedelju dana u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi.

Zora Nil Herston, stručnjak za jezik i etnografiju crnaca kojoj niko nije ravan, jedno je od najbitnijih imena Harlemske renesanse.

Foto: Freepik

Zora Nil Herston rođena je u Alabami, ali je odrasla u Itonvilu na Floridi, gradu koji je bio potpuno crnački i čija je kultura uticala na bujanje njene samosvesti, pošto su sve bitne i uticajne pozicije u gradu imali crnci. Imala je srećno detinjstvo sve dok joj nije umrla majka. Nakon svađe sa novom suprugom svog oca, napustila je dom sa putujućom pozorišnom trupom Gilberta i Salivana. Sa 26 godina odlučila je da završi srednju školu, pa je pri upisu napisala da je 10 godina mlađa kako bi se besplatno školovala.

Pronašavši sebe u akademskim krugovima, Zora Nil Herston se na koledžu bavila etnološkim istraživanjem tako da je putovala na američki jug, Jamajku i Haiti kako bi istraživala lokalne običaje. Time se bavila i dok je studirala na Univerzitetu Kolumbija. Dok je živela u Harlemu, družila se sa piscima koji su pripadali Harlemskoj renesansi, poput Langstona Hjuza, i pretvorila je svoj stan u jedno od omiljenih mesta za okupljanje i zabave (ponekad je pisala u svojoj spavaćoj sobi dok su gosti u susednoj uživali).

Književni uspeh je postigla kada je već zagazila u četrdesete. Njen najpoznatiji roman „Oči su im gledale u Boga“, objavljen je 1937. godine. Natopljen veštim spojem lokalizama i narodnog govora, roman govori o crnkinji sa juga koja je imala tri braka i pokušava da pronađe sebe.

U delu „Tell My Horse“ objavljenom 1938. godine, Herstonova se bavi vudu običajima na Karibima.

Međutim, Zora Nil Herston nikada nije postigla finansijski uspeh koji bi odgovarao njenim zaslugama, a nakon smrti je sahranjena u neobeleženoj grobnici na Floridi. Spisateljica Alis Voker, dobitnica Pulicerove nagrade (najpoznatija po romanu „Boja purpura“), objavila je 1973. godine esej u časopisu Ms. Magazine u kojem dokumentuje potragu za grobom Herstonove. Obnovljeno interesovanje za Zoru Nil Herston uzdiglo je njen roman „Oči su im gledale u Boga“ u rang književnog klasika.

Piće posvećeno Zori Nil Herston predstavlja varijaciju na viski sa metvicom –južnjačko piće koje je, iako to mnogi ne znaju, popularizovao jedan crni barmen.

Autor: Dženifer Krol
Izvor: lithub.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
6 činjenica koje možda niste znali o oskaru vajldu laguna knjige 6 činjenica koje možda niste znali o Oskaru Vajldu
16.10.2024.
Na dan rođenja Oskara Fingala O’Flahertija Vilsa Vajlda, briljantnog dramaturga, književnika i borca za ljudska prava, red je da se prisetimo nekih najzanimljivijih činjenica koje su obeležile njegov ...
više
o alisi u zemlji čuda luisa kerola i vetru u vrbaku keneta grejama junaci sa temze i vitez kraljice viktorije laguna knjige O „Alisi u Zemlji čuda“ Luisa Kerola i „Vetru u vrbaku“ Keneta Grejama: Junaci sa Temze i vitez kraljice Viktorije
16.10.2024.
Da li treba posebno popularisati književne klasike i da li je to uopšte dilema? Pogotovo ako se radi o vrhunskoj dečjoj klasičnoj britanskoj književnosti i ako je reč o dva bisera kakvi su „Vetar...
više
spremite se sajamski dani od 14 do 29 oktobra laguna knjige Spremite se! Sajamski dani od 14. do 29. oktobra
16.10.2024.
I ovaj oktobar donosi mnogo radosti svim ljubiteljima knjige! Sajam knjiga je naša najvažnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje, a čitaoci ne propuštaju Sajam!   U slučaju da ne...
više
veliki broj pisaca na štandu lagune na sajmu knjiga u hali 1 laguna knjige Veliki broj pisaca na štandu Lagune na Sajmu knjiga u Hali 1
16.10.2024.
I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom devetodnevnog Sajma knjiga. Ovo je kompletan raspored potpisivanja pisaca na štandu Lagune u Hali 1:   Nedelja, 20. oktob...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.