Laguna - Bukmarker - Metju Palmer predstavio svoju knjigu „Američka misija“ - Knjige o kojima se priča
Sajamski dani - Besplatna dostava na teritoriji Srbije
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Metju Palmer predstavio svoju knjigu „Američka misija“

Debitantski roman Metjua Palmera „Američka misija“ imao je svetsku premijeru u Srbiji. Predstavljen je za početak mnogobrojnoj beogradskoj publici u utorak, 8. jula u Delfi Caféu u SKC-u.

O knjizi „Američka misija“ na promociji su govorili dramaturg Nenad Prokić, novinar i pisac Milomir Marić i autor Metju Palmer.



Metju Palmer, inače politički savetnik ambasade SAD u Srbiji, pogodan zaplet za roman našao je tokom službovanja u Africi, ali mu je trebalo punih dvanaest godina da napiše knjigu onako kako je zamislio.

„Ideju za roman sam pronašao u Africi, gde sam učestvovao u traženju rešenja za ratne sukobe u Kongu i Ruandi, praćenih genocidom nad civilima. Ti sukobi prikrivaju otimanje oko velikih prirodnih bogatstava kao što su bakar, dijamanati, zlato, nafta“, istakao je Palmer.

Na promociji, kojoj su prisustvovale diplomate iz brojnih zemalja ali i mnogi Palmerovi prijatelji iz Srbije, Prokić je rekao da je u romanu prepoznao sve najbolje kvalitete američke škole trilera – savršeno vođenu radnju koja teče vrtoglavim tempom, bezbroj neočekivanih obrta koji drže pažnju čitalaca od početka do kraja, kristalno jasne rečenice bez ijedne suvišne reči, što su sve, kako je ocenio, odlike iksusnog naratora.

Prokić je priznao da bi ga veoma interesovalo da sazna iz neke Palmerove buduće knjige kako je video Srbiju i Beograd, jer je uveren da je on danas „među svojim kolegama diplomatama, najbolji poznavalac prilika u našoj zemlji“.

Pisac Milomir Marić je konstatovao da autor kao diplomata saznaje mnoge stvari koje mi obični smrtnici možda nikad i ne saznamo ili čujemo tek mnogo godina kasnije.

„O temama kojima se bavi u ovom romanu do nas su stizale novinske vesti – da se između plemena i država u podsaharskom delu Afrike vode sukobi do istrebljenja – ali to nas nije neposredno doticalo da bi se bavili problemima genodica između plemena Hutu i Tutsi, kao i da su u borbama oko rudnog blaga Konga i drugih zemalja tog regiona vođeni ratovi s milionima žrtava, pre svega među civilnim stanovništvom“, rekao je Marić.

I Marića takođe zanima da li će Palmer jednom pisati o beogradskoj misiji, a kao primer naveo je slavnog pisca Lorensa Darela koji je bolje od bilo kog domaćeg pisca opisao Beograd, dok je ovde bio ataše za kulturu britanske ambasade početkom pedesetih godina, u vreme raskida Tita i Staljina.

„Svi vi koji ste ovde večeras dali ste značajan doprinos pisanju ’Američke misije’“, kazao je Palmer, koji je oženjen Beograđankom i koji je posebno zahvalio supruzi bez koje, kako je rekao, ne bi mogao da dovrši ovaj poduhvat koji mu se u početku činio mnogo lakšim.

Za kraj je ispričao jednu duhovitu anegdotu kako je hteo da kupi svoju knjigu u jednoj beogradskoj knjižari i kako se na kasi raspitivao o prodaji. Dobio je odgovor da je mnogo primeraka prodato na šta se on našalio da ga to ne čudi, jer mu u blizini živi tašta.

„Bez obzira koliko knjiga napišem, u životu nikad neću zaboraviti to iskustvo“, poverio se Palmer.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
spremite se sajamski dani od 14 do 29 oktobra laguna knjige Spremite se! Sajamski dani od 14. do 29. oktobra
23.10.2024.
I ovaj oktobar donosi mnogo radosti svim ljubiteljima knjige! Sajam knjiga je naša najvažnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje, a čitaoci ne propuštaju Sajam!   U slučaju da ne...
više
laguna i knjižare delfi na 67 međunarodnom beogradskom sajmu knjiga laguna knjige Laguna i knjižare Delfi na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
23.10.2024.
Najlepši oktobar i još jedan Sajam knjiga!   Od subote 19. do nedelje 27. oktobra pod kupolama Beogradskog sajma održaće se 67. Međunarodni sajam knjiga, a na njemu će se Laguna predstaviti...
više
veliki broj pisaca na štandu lagune na sajmu knjiga u hali 1 laguna knjige Veliki broj pisaca na štandu Lagune na Sajmu knjiga u Hali 1
23.10.2024.
I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom devetodnevnog Sajma knjiga. Ovo je kompletan raspored potpisivanja pisaca na štandu Lagune u Hali 1:   Nedelja, 20. oktob...
više
ne propustite hitove lagune na sajmu knjiga laguna knjige Ne propustite hitove Lagune na Sajmu knjiga
23.10.2024.
Laguna i ove godine na Sajmu knjiga predstavlja veliki broj važnih knjiga domaće i svetske književnosti, a jedan naslov imaće i svetsku premijeru. Reč je o novoj knjizi Tonija Parsonsa, ekskluzivnog g...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.