Laguna - Bukmarker - Autorka eseja „Kako ubiti muža“ proglašena krivom za ubistvo muža - Knjige o kojima se priča
Sajamski dani - Besplatna dostava na teritoriji Srbije
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Autorka eseja „Kako ubiti muža“ proglašena krivom za ubistvo muža

Porota u američkom gradu Portlandu (Oregon) proglasila je krivom autorku ljubavnih romana koja je napisala esej pod naslovom „Kako ubiti muža“ – za ubistvo muža iz vatrenog oružja.

Foto: Freepik

Prema izveštajima, dvanaestočlana porota proglasila je Nensi Krempton Brofi (71) krivom za ubistvo drugog stepena, nakon što su dva dana raspravljali o smrti Danijela Brofija.

Brofi, 63-godišnji kuvar, ubijen je 2. juna 2018. godine, dok se pripremao za posao u Oregonskom kulinarskom institutu u jugozapadnom Portlandu.

Nensi Krempton Brofi nije pokazala nikakvu reakciju dok je izricana presuda u prepunoj sudnici okruga Multnoma. Liza Maksfild, njena advokatica, rekla je da će njen advokatski tim uložiti žalbu na odluku.

U eseju koji je optužena napisala 2011. godine opisane su različite opcije za izvršenje ubistava kojima se ne može ući u trag, a sam esej je napisan u svrhu davanja ideja piscima.

U prvom pasusu eseja autorka je napisala: „Kao pisac napetih ljubića, provodim dosta vremena razmišljajući o ubistvu, a samim tim i o policijskoj proceduri. Na kraju krajeva, ukoliko bi ubistvo trebalo da me oslobodi, onda zasigurno ne želim da provedem neko vreme u zatvoru. I moram da napomenem da ne volim kombinezone i da mi narandžasta boja uopšte ne stoji dobro.“

U objavi na blogu je detaljnije pisala o motivima – onim finansijske prirode, ali i o muževima koji su „lažljivi, prevrtljivi kopilani“ ili zlostavljači – i diskutovala je o mogućim metodama. Noževi su za nešto „lično i prisno. Posvuda bude krvi“, dok je otrovu, koji se „smatrao ženskim oružjem“, previše lako ući u trag, napisala je Krempton Brofijeva. Vatreno oružje je „bučno, neuredno, i zahteva određenu veštinu“.

Okružni sudija Kristofer Ramras isključio je esej iz suđenja kao dokazni materijal, napominjući da je objavljen pre nekoliko godina. Porotnicima nije bilo dozvoljeno da ga razmatraju u svojoj presudi. Tužilac je, međutim, aludirao na temu eseja, nakon što je optužena svedočila.

Tužioci su saopštili porotnicima da je Krempton Brofijeva imala finansijske probleme i da je ubila muža zbog polise životnog osiguranja.

Međutim, optužena je izjavila da nije imala razloga da ubije svog muža i da su njihovi finansijski problemi uglavnom bili rešeni jer su podigli deo novca iz Brofijevog penzionog fonda.

Ona je posedovala istu marku i model pištolja kojim je ubijen njen muž i viđena je na snimcima sigurnosnih kamera kako dolazi i odlazi iz kulinarskog instituta, što je potkrepljeno dokazima i izjavama svedoka.

Tužioci su tvrdili da je Krempton Brofijeva kupila pištolj bez serijskih oznaka kojem se ne može ući u trag i zamenila njegove delove sa delovima pištolja koji je kupila u radnji.

Policija nikada nije pronašla pištolj kojim je Brofi ubijen.

Advokati optužene su rekli da su delovi oružja poslužili kao inspiracija za ideju koju je Krempton Brofijeva imala za novu knjigu i sugerisali da je neko drugi mogao da ubije Brofija tokom neuspešne pljačke.

Optužena autorka je svedočila da je njeno prisustvo u blizini kulinarske škole na dan smrti njenog muža bila puka slučajnost i da je parkirala auto u tom području kako bi radila na svom romanu.

Krempton Brofijeva se nalazi u pritvoru od hapšenja koje se dogodilo u septembru 2018. godine. Kazna joj je izrečena 13. juna.

„Smatram da je lakše poželeti da su neki ljudi mrtvi nego da ih zaista ubijete“, napisala je Krempton Brofijeva u svom blogu 2011. godine „Ne želim da brinem o zidovima koji su isprskani krvlju i mozgom. I laganje mi zaista ne ide od ruke. Ali znam da je svako od nas sposoban da ubije, ukoliko bude gurnut preko ivice.“

Autor: Oliver Holms
Izvor: theguardian.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

veliki broj pisaca na štandu lagune na sajmu knjiga u hali 1 laguna knjige Veliki broj pisaca na štandu Lagune na Sajmu knjiga u Hali 1
17.10.2024.
I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom devetodnevnog Sajma knjiga. Ovo je kompletan raspored potpisivanja pisaca na štandu Lagune u Hali 1:   Nedelja, 20. oktob...
više
 harizma cara dušana koste nikolića u prodaji od 19 oktobra laguna knjige „Harizma cara Dušana“ Koste Nikolića u prodaji od 19. oktobra
17.10.2024.
Sveobuhvatan pogled na epohu kralja i cara Stefana Dušana, njegovu ulogu i mesto u istoriji, Kosta Nikolić predstavio nam je u delu „Harizma cara Dušana – Istorija i pamćenje“. Uspon države za vrem...
više
spremite se sajamski dani od 14 do 29 oktobra laguna knjige Spremite se! Sajamski dani od 14. do 29. oktobra
17.10.2024.
I ovaj oktobar donosi mnogo radosti svim ljubiteljima knjige! Sajam knjiga je naša najvažnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje, a čitaoci ne propuštaju Sajam!   U slučaju da ne...
više
otkrij svoju pravu snagu i postani lider planeta talenata u prodaji od 19 oktobra laguna knjige Otkrij svoju pravu snagu i postani lider! „Planeta talenata“ u prodaji od 19. oktobra
17.10.2024.
„Planeta talenata“ dr Aleksandra Ignjatovića Pertinija, internacionalnog lidera i kreatora inovativnih edukativnih programa, sertifikovanog na Harvardu, knjiga je koja motiviše i ohrabruje u potrazi z...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.