Daleko od Džulije Čajld, Entonija Burdena, pa čak i Altona Brauna, postoji kulinarski svet čije su granice jedino ljudska mašta i refleks povraćanja. Ovde istražujemo neke od manje poznatih, ali veoma intrigantnih kuvara sa
liste objavljene na sajtu Mentalfloss.
Foto: Pxfuel
Vesela voda
Ova samizdata knjiga recepata naučila je svojih 1928 čitalaca kako da naprave ukusna alkoholna pića koja prkose prohibiciji, među kojima je „Jedanaest čuvenih koktela najekskluzivnijeg kluba u Njujorku“. Među receptima su pića kao što su bronks, astor, bakardi, klover i draj martini. Knjiga je nedavno prodata na AbeBooksu za 1200 funti.
Kuvajte sa Cooliom
Može se reći da je ova knjiga istovremeno performans i kuvar. Coolio tvrdi da njegova „luda polo salata može lako da nahrani 4 luda kretena“ i upoznaje čitaoce sa svojom verzijom klasičnih stranih kuhinja, kao što je „getolijanska“ (italijanska iz geta). Čitaoci daju ovom kuvaru visoku ocenu zbog recepata i još višu zbog humora.
Odd Bits
Kroz veći deo istorije, kao i u mnogim delovima sveta danas, samo ludak bi bacio savršeno jestive delove životinje samo zato što nisu vrhunskog kvaliteta. „Odd Bits“ modernizuje antičke i siromašne načine ishrane sa receptima koji će vas naučiti kako sa spremite uši, nogice, srce, pluća, bubac, bubrege, mozak, testise, creva, i više od toga.
Odvratni recepti Roalda Dala
Ne može sve da bude ukusno kao penušavi smutiji od bobičastog voća ili jestive cvetne šoljice za čaj u svetu Roalda Dala. „Odvratni recepti“, koje je napisala Dalova žena Felisiti, nude sumorne recepte, poput „hrane za bradu gospodina Tvita“ (izmrvljeni krompir, jaja, pečurke i mini kobasice), ali i neke koji obećavaju, kao što su „jestivi mančmelou jastuci“. Savršeni za izrazito čudnu decu.
Pedeset nijansi piletine
„Želim da vidiš ovo. Onda ćeš znati sve. Ovo je kuvar“, kaže autor i počinje sa receptima uz fotografije u boji. „Želim da te pripremim, veoma“. Ima vučenja, trzanja, punjenja, vezivanja. Pedeset priprema. Ova knjiga je dostupna na Kindlu, da bi diskretni kuvar sačuvao privatnost.
Forme of Cury
Pročitajte recepte ličnog kuvara Ričarda II u ovom kuvaru starom 600 godina. Ili bar pokušajte. Napisani su na srednjoengleskom jeziku. „Nym kedys and chekenys and hew hem in morsellys and seth hem in almand mylk or in kyne mylke grynd gyngyner galingale and cast therto and boyle it and serve it forthe.“ Čim ovo rastumačite, imaćete dobar potaž.
Kuvar specijalnih efekata
Ovaj porodični zabavni kuvar objavljen je 1992. i još uvek se može naći, a nudi „lake recepte za hranu koja se puši, bljuje, pomera, peva, sija, govori, grmi, puca i pliva!“ Divan način da unesete malo nauke u pripremu peciva za vaše dete.
Gej kuvar
Sa kuvarom koji je napisao 1965, Lu Rand Hogan (tvorac prvog serijala o gej detektivu nazvanog „The Gay Detective“) bio je ponosan i glasan u vreme kada je to bilo opasno. Uživa u dvosmislenim izrazima („Poglavlje sedmo. Šta da uradite za žilavim komadom mesa“) i neustrašivo prihvata svu negativnost usmerenu prema homoseksualcima toga vremena: „Dakle, nudimo vam ovde pomalo besmisleni kuvar za androgene (ne muči se da tražiš ovo u rečniku, Mod. Znači isfeminizirani)“. Potpuno novi pogled na šezdesete godine prošlog veka.
TV večere
Pravo je osveženje videti šta većina porodica smatra da je iznošenej prljavog veša u javnost, s obzirom na dostojanstvenu eleganciju šezdesetih. Niste najgori na svetu ako jedete na podu dok gledate televizijski program.
Postnaftovski vodič za preživljavanje i kuvar
Bejts zna da apokalipsa, tj. „velika promena“, dolazi, ali ga to ne brine. Zapravo, to je na neki način nešto čemu se treba radovati, prilika da se izgradi normalno društvo iz pepela ove veštačke pustare u kojoj sada živimo, a koja je zavisna od nafte i prepuna hemije. Osim recepata za hranu koju sami uzgajate, on daje i informacije o skladištenju hrane, odlaganju otpada i obnavljanju civilizacije.
Piromanski kuvar
Nećete verovati koliko hrana i piće imaju bolji ukus kada ih zapalite.
Kuvar „Zašto sam ovakvo debelo đubre“
Kuvar za sve one koji veruju da je lepota u istini. Basteru su se smučile e-knjige o dijetama. Tako da je napisao svoju e-knjigu, u kojoj pokazuje kako se prave britanski dezerti. Prepuna je putera, krema, šećera, uz dodatak malo poganog jezika.
Zvanični kuvar „Zvezdanih staza“
Danas postoji moderna verzija kuvara „Zvezdanih staza“, a bilo je i bezbroj nezvaničnih imitacija, ali ovaj je bio prvi zvanični. Objavljen 1978, kada je serijal još bio svetinja relativno malom broju fanova, ovaj kuvar je samo za prave kadete sa akademije. Škotska čorba gospodina Skota. Proja doktora Mekoja. Romulanski gulaš. Sve je tu. (Bonus: recepte je sakupila žena koja se preziva Pikard. To sigurno nešto znači.)
Kuvar Lukrecije Bordžije
Trenutno je u pripremi moderna verzija kuvara sa receptima pokojnih slavnih ličnosti. Ali „Kuvar Lukrecije Bordžije“ bio je prvi. Zasnovan je na ideji da „isti dobar ukus koji nekome daje sposobnost da slika lažna remek-dela neočekivano se prenosi i na pravljenje belog sosa. Kao studenti istorije i psihologije, trebalo je stoga da budemo pripremljeni na slučajno otkriće tokom našeg istraživanja hrane davnih vremena: ozloglašeni ljudi su jeli zanimljiviju, a često i bolju, hranu nego njihovi protivnici“.
Rimski kuvar po Apiciju
Ovaj kuvar je još stariji od „Forme of Cury“, jer potiče iz perioda oko 4. veka. To je zbirka recepata koji su se pripremali bogatim Rimljanima tog vremena. Grejndžer je preveo recepte i pokušao da ih učini dostupnim savremenom kuvaru, ali je ipak sačuvao aromu antike. Možda to znači da tu i tamo ima malo namaza od trule ribe, ali ako je bilo dovoljno dobro za Cezara, dovoljno je dobro i za vas.
Autor: Tereza Onil
Izvor: www.mentalfloss.com
Prevod: Borivoje Dožudić