Laguna - Bukmarker - 10 popularnih romana koji su u početku bili omraženi - Knjige o kojima se priča
Sajamski dani - Besplatna dostava na teritoriji Srbije
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 popularnih romana koji su u početku bili omraženi

Čini se da su velika umetnička dela često u početku mrzeli pre nego što su postala cenjena; veliki filmovi kao „Čarobnjak iz Oza“ ili „Divan život“ kritika je prvo ocrnila. Čak i Mikelanđelovo slavno delo, „Strašni sud“, bilo je odbačeno kao suviše kitnjasto da bi se nalazilo u crkvi. Isto važi i za velika dela književnosti – mnogo voljenih klasika u početku je smatrano potpunim promašajem. Evo nekoliko:



1. „Gospodar Muva“ – Vilijam Golding

Golding je čak imao problema da nađe izdavača za knjigu zbog nečega što je njegov roman ocenjen kao „preterano nasilan“. Prvi podaci o prodaji su bili tako poražavajući da je štampanje knjige zaustavljeno gotovo odmah. Ponovo je izdata decenijama kasnije i nekako dospela do učionica, gde smo je svi čitali (i sramili se).

2. „Gospodar prstenova“ – Dž.R.R. Tolkin

S obzirom na to da je New York Times smatrao da je suviše „visokoumna“ a New Republic „anemična“, čudo jedno kako je trilogija postala neizostavan deo književnog kanona.

3. „Vrli novi svet“ – Oldos Haksli

Hakslijeva distopijska drama je viđena kao suviše politizovana i puna propagande. Sada je masovno čitana (a neki tvrde da se njena radnja upravo odvija pred našim očima).

4. „Lovac u žitu“ – DŽ.D. Selindžer

Smatran ili „suviše vulgarnim“ ili „predvidljivim i dosadnim“, „Lovac u žitu“ je bio toliko omražen da su se kritičari kojima se dopao plašili da potpišu svoje recenzije.

5. „Orkanski visovi“ – Emili Bronte

Ocenjen kao čudan i depresivan, roman „Orkanski visovi“ je veoma slabo dočekan, a neki su išli toliko daleko da su predlagali da se spali.

6. „Where the Wild  Things Are“ (Tamo gde su divlje stvari) – Moris Sendak

Publisher’s Weekly ju je nazvao „besmislenom i zbrkanom pričom“ a Journal of Nursery Education je molio roditelje da je ne ostavljaju tamo gde bi je deca mogla naći... Toliko drugačije gledište nego danas, kada je jedan od najvoljenijih dečjih klasika. A i film je snimljen 2009. i emitovan širom svetskih bioskopskih sala…

7. „Mobi Dik“ – Herman Melvil

Kritičari su ga nazvali „katastrofom“ i objasnili da je „neprikladan za javni opticaj“, a opet, postao je nezaobilazno delo u obrazovanju i inspirisao filmove poput „Ajkule“.

8. „Uliks“ – Džejms Džojs

Viđen je kao bestidan i besmislen, a urednik The Sporting Times je smatrao da ga je „napisao nastrani ludak koji se specijalizovao za klozetsku literaturu“.

9. „Lolita“ – Vladimir Nabokov

Nismo sigurni kako knjiga može u isto vreme da bude skandalozna i dosadna, ali kritičar New York Timesa je tako mislio kada je ovaj roman izašao.

10. „Plodovi gneva“ – Džon Stajnbek

Smatran depresivnim a uz to i propagandom komunizma, Stajnbekov roman su u početku zabranili i spaljivali.

Sve ovo bi trebalo da vas ohrabri da nađete knjige koje su dobile tako negativne kritike (naravno, praveći odabir, jer ponekad kritičari i pogode) i pročitate ih – možda jednog dana završe kao obavezna školska literatura za vaše unuke!

Izvor: amreading.com
Prevod: Vladimir Matković


Podelite na društvenim mrežama:

spremite se sajamski dani od 14 do 29 oktobra laguna knjige Spremite se! Sajamski dani od 14. do 29. oktobra
22.10.2024.
I ovaj oktobar donosi mnogo radosti svim ljubiteljima knjige! Sajam knjiga je naša najvažnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje, a čitaoci ne propuštaju Sajam!   U slučaju da ne...
više
laguna i knjižare delfi na 67 međunarodnom beogradskom sajmu knjiga laguna knjige Laguna i knjižare Delfi na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
22.10.2024.
Najlepši oktobar i još jedan Sajam knjiga!   Od subote 19. do nedelje 27. oktobra pod kupolama Beogradskog sajma održaće se 67. Međunarodni sajam knjiga, a na njemu će se Laguna predstaviti...
više
veliki broj pisaca na štandu lagune na sajmu knjiga u hali 1 laguna knjige Veliki broj pisaca na štandu Lagune na Sajmu knjiga u Hali 1
22.10.2024.
I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom devetodnevnog Sajma knjiga. Ovo je kompletan raspored potpisivanja pisaca na štandu Lagune u Hali 1:   Nedelja, 20. oktob...
više
ne propustite hitove lagune na sajmu knjiga laguna knjige Ne propustite hitove Lagune na Sajmu knjiga
22.10.2024.
Laguna i ove godine na Sajmu knjiga predstavlja veliki broj važnih knjiga domaće i svetske književnosti, a jedan naslov imaće i svetsku premijeru. Reč je o novoj knjizi Tonija Parsonsa, ekskluzivnog g...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.