Laguna - Bukmarker - 10 čarobnih skulptura inspirisanih knjigama - Knjige o kojima se priča
Sajamski dani - Besplatna dostava na teritoriji Srbije
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 čarobnih skulptura inspirisanih knjigama

Skulpture i umetničke instalacije sa temom knjige se pojavljuju po celom svetu!

Umetnici slave važnost štampane reči, izražavaju ljubav prema učenju i ohrabruju druge da koriste maštu, kroz mnogo različitih medija. Mermer, granit, bronza i gvožđe se oblikuju, glačaju i poliraju kako bi se napravila neverovatna umetnička dela dostojna najvatrenijeg zaljubljenika u čitanje!

Knjige-klupe


FOTO: GoMarjo 

Klupe u obliku otvorenih knjiga se pojavljuju po celom Londonu, ali i šire. Na ovoj slici je klupa iz Istanbula. Nadajmo se da će ova  pomama proširiti po celom svetu!

„Na ručku“



Ova bronzana skulptura mladića u prirodnoj veličini, kako sedi, jede sendvič i čita knjigu, naslovljena je „Na ručku“ i nalazi se u marini Harbor Tauna na ostrvu Hilton Hed u Južnoj Karolini u SAD.

„Staza ideja“, skulptura kule od knjiga


FOTO: Scholz & Friends Sensai, agency of „Walk of Ideas“

Ova kula od knjiga bila je jedna od šest skulptura nazvanih „Staza ideja“, naručenih u Berlinu, u Nemačkoj, ranih 2000-ih radi obeležavanja FIFA svetskog kupa 2006. Agencija Scholz & Friends dizajnirala je kulu od knjiga da bi proslavili izum moderne štamparije.

Gospodin Darsi od 3,5m



Foto: Philip Halling / geograph.org.uk

Legendarni prizor mokrog Kolina Firta u ulozi g. Darsija iz BBC-jeve adaptacije iz 1995. romana Džejn Ostin „Gordost i predrasuda“, izlazio je iz jezera u Lajm parku do 2014. Statua od fiberglasa visoka 3.5m obišla je Veliku Britaniju dok nije povučena.

„Krivulja učenja“


Foto: Gary Lee Price

Vajar Geri Li Prajs kaže na svom veb sajtu: „Krivulja je moćna, prijatna i fundamentalna zato što, ako je nastavite, nastaje krug. Krugovi i mandale su oduvek bili važni simboli jedinstva, energije i stvaranja. Takođe mi se dopada dizajn ovog dela u obliku luka, jer nas podseća na most, a mostovi nas spajaju!“

Drvo znanja



Drvo znanja stoji visoko i elegantno, sačinjeno od bronze, i izrasta iz najboljeg predmeta poznatog čoveku – knjige! Ova skulputra umetnika Luba Kristeka visoka je preko 16 metara nalazi se u zgradi jedne gimnazije u Bavarskoj.

Skulptura Čovek-knjiga


FOTO: forreadingaddicts.co.uk

Umetnik Teri Alen je najpoznatiji po svojim instalacijama i performansima. On je multidisciplinarni umetnik u najčistijem smislu, jer je izvrstan u svim aspektima umetnosti, od performansa i muzike, do slikarstva i vajarstva.

Priznanje knjizi


Foto: Literat Tours

Skulpturu Homenatge al Llibre (Priznanje knjizi) je napravio autor Džoan Brosa, a stoji u Ulici Paseo de Grasi u Barseloni u Španiji.

Knjiška fontana


Foto: Jane Winter via Pinterest

Memorijalna fontana Amelija Valerio Vajnberg može se naći u Barseloni. „Knjiška fontana“ prikazuje vodu kako pada u slapovima preko naslaganih keramičkih knjiga, a po rečima vajara Majkla Fraske, predstavlja nesputani protok informacija, misli i ideja kroz štampanu reč.

Mali princ i Asteroid B612



Ova skulptura stoji u Muzeju Malog Princa u gradiću Hakone, u oblasti Sengokuhara u Japanu. Muzej je posvećen Antoan de Sent-Egziperijevom liku u knjizi „Mali princ“.

Autor: Rouan Džounz
Izvor: http://forreadingaddicts.co.uk
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

spremite se sajamski dani od 14 do 29 oktobra laguna knjige Spremite se! Sajamski dani od 14. do 29. oktobra
18.10.2024.
I ovaj oktobar donosi mnogo radosti svim ljubiteljima knjige! Sajam knjiga je naša najvažnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje, a čitaoci ne propuštaju Sajam!   U slučaju da ne...
više
laguna i knjižare delfi na 67 međunarodnom beogradskom sajmu knjiga laguna knjige Laguna i knjižare Delfi na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
18.10.2024.
Najlepši oktobar i još jedan Sajam knjiga!   Od subote 19. do nedelje 27. oktobra pod kupolama Beogradskog sajma održaće se 67. Međunarodni sajam knjiga, a na njemu će se Laguna predstaviti...
više
veliki broj pisaca na štandu lagune na sajmu knjiga u hali 1 laguna knjige Veliki broj pisaca na štandu Lagune na Sajmu knjiga u Hali 1
18.10.2024.
I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom devetodnevnog Sajma knjiga. Ovo je kompletan raspored potpisivanja pisaca na štandu Lagune u Hali 1:   Nedelja, 20. oktob...
više
ne propustite hitove lagune na sajmu knjiga laguna knjige Ne propustite hitove Lagune na Sajmu knjiga
18.10.2024.
Laguna i ove godine na Sajmu knjiga predstavlja veliki broj važnih knjiga domaće i svetske književnosti, a jedan naslov imaće i svetsku premijeru. Reč je o novoj knjizi Tonija Parsonsa, ekskluzivnog g...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.